Waeseghem

Naam van de baan: WAESEGHEM
Onderwerp: NMBS Tijdperk III
Schaal: H0 - 1/87
Tijdperk: III 1945-1970
Besturing: Digitaal, iTrain, 2 rail

 

Na onze club-tentoonstelling van 2022 werd de vorige stoombaan volledig gedemonteerd. Tijd voor nieuw en beter!  En dat zijn geen loze woorden bij msc HET SPOOR vzw. 

Medio oktober 2022 was de stoombaan volledig gedemonteerd, en restte er enkel nog een grote lege plek in ons lokaal. Maar dat duurde niet lang, want momenteel wordt er stevig doorgewerkt aan een volledig nieuw en groots project; WAESEGHEM, onze nieuwe, digitale, stoombaan.  Er is al meer dan een jaar voorbereidend werk gebeurd. Plannen, ideeën, voorstellen, het is allemaal al grondig voorbereid. We startten eind 2022 met de opbouw van een volledig nieuw frame, hierop komen de verdekte opstelsporen met veel "parkeer"ruimte voor onze treinopstellingen die gereed staan om een rit te maken over de toekomstige spoorbaan.

Ongeveer 20 cm boven deze opstelsporen komt een ander frame, dat wordt het "zichtbare" deel van de nieuwe stoombaan. Aangezien het verdekte deel op een lager niveau ligt, kan het zichtbare deel merkelijk groter en ruimer worden dan de vorige baan, want daar lag het opstelgedeelte achter de achtergrond. Dus de nieuwe baan wordt veel dieper, bredere en langer.

Alles is opgebouwd in een U-vorm, waarbij we vertrekken vanuit een ouder stadsgedeelte met een tramdepot, zo gaan we richting station, dat is gebaseerd op de stationsgebouwen van Zinnik (Soignies), dat volledig wordt nagebouwd in model. Dan gaan we verder richting stoom verzorgingsdepot, om van daaruit via het korte deel van de U-vorm over te gaan naar het Vlaamse platteland. In het tegenoverliggende deel van de U-vorm mondt het platteland uit in een iets drukker industrieterrein, om daar te verdwijnen naar de onderliggende opstelsporen.

Ook onze trams zullen de volledige lengte van deze modelbaan benutten. Het stadsgedeelte zal voorzien worden van een aantal bijzonder opmerkelijke gebouwen, waatrbij onder andere het beroemde "Huis Janssens", een museum uit de Zamanstraat, ons "stadhuis" zal worden. En ook op deze modelbaan zal je geen "bouwdoosjes" terugvinden, maar alles zal zelf gebouwd worden naar bestaande voorbeelden, een vaste onderdeel van de modelbanen van msc HET SPOOR vzw. Hiervoor is al een hele verzameling foto's, bouwtekeningen en plannen verzameld. De vele specifieke gebouwen  zullen een zeer prominente plaats krijgen op deze modelbaan.

Deze nieuwe stoombaan zal volledig digitaal aangestuurd worden, en voorzien van de allernieuwste snufjes, technieken en methodes. De sturing gebeurt via een ESU ECOS Centrale, die door middel van iTrain zal werken, en dit zowel volledig automatisch en/of manueel rijden, en alles daartussen. Het rijden van de locomotieven kan gebeuren via PC's achter de baan, volledig automatisch of manueel, en ook via handregelaars of draadloos met de smart phone op een eigen WiFi netwerk. Kortom, zowat alles is mogelijk op deze volledig digitale nieuwe modelbaan.

De bouw van deze zeer grote modelbaan zal uiteraard vele jaren in beslag nemen, temeer omdat alles zelf gebouwd moet worden. Maar nu we zeker zijn van onze huisvesting, want de lokalen zijn eigendom van onze vereniging, kunnen we dergelijke grote projecten zonder bezwaar en met veel plezier uitvoeren. Ook het steeds groeiend aantal leden (momenteel bijna 150)  brengt een erg groot activiteitsgehalte mee. Niet iedereen kan direct mee met de specialisten in onze vereniging, maar onze opleidingen en workshops zorgen er voor dat nieuwe leden snel de vele technieken en vaardigheden aanleren, en de werkgroepen kunnen vervoegen. Nieuwe (en bestaande leden) leren constant bij over hun hobby en de vele mogelijkheden.  Daarom wordt er zo veel en zo snel gebouwd bij onze vereniging msc HET SPOOR vzw.

Kortom, WAESEGHEM, onze nieuwe stoombaan, zal weer een "pareltje" van zelfbouw worden. Een "echte" Belgische modelbaan!