Digitale Stoombaan 2.0

Naam van de baan: DIGITALE STOOMBAAN 2.0
Onderwerp: NMBS Tijdperken III en IV
Schaal: H0 - 1/87
Tijdperk: III/IV
Besturing: Digitaal, iTrain, 2 rail

 

10 en 11 september 2022:  de laatste kans om de bestaande stoombaan te bezichtigen tijdens onze Club Tentoonstelling.

De weken daarna starten wij met de demontage van deze mooie baan. Deze baan is inmiddels twintig jaar oud, en dan vinden wij het meer dan welletjes! msc HET SPOOR wil vooruit, en dat kan niet met oude modelbanen! Dus vernieuwing moet er zijn.  Onze hobby evolueert de laatste jaren zo snel, dat modelbanen ook snel "verouderd" geraken. Aangezien msc HET SPOOR een club van hoofdzakelijk "bouwers" is, en dan hoofdzakelijk "zelfbouw", willen wij mee met onze tijd. Alle nieuwe technieken, methodes en middelen moeten beslist deel uitmaken van onze modelbanen. Dus wij bouwen geen modelbanen die decennia mee moeten gaan.  Zo blijven wij meegaan met de huidige tendensen, en kunnen wij constant nieuwe modelbanen, modulebanen en methodes introduceren en implementeren in onze hobby.

De werkgroep is reeds twee jaar aan het plannen voor een volledig nieuwe stoombaan. Deze keer volledig digitaal en voorzien van de allernieuwste snufjes, technieken en methodes. De plannen zijn uitgetekend, de spoortrajecten bepaald, de omgevingen zijn vastgelegd, net zoals tijdperk, seizoen en regio. We kunnen dus stevig gewapend en zeer gestructueerd beginnen!

De nieuwe stoombaan zal een stuk groter zijn dan de huige stoombaan. Verdekte stations zullen een niveau lager komen, daar waar het nu allemaal op één nivo zit. Er komt een groot stoomdepot, station en stadsbuurt aan één zijde, de andere zijde zal meer landschap en een klein industrieel gedeelte komen.  

En er zal ook een volledig tram-traject op de modelbaan gebouwd worden, die over de volledige baan zal rijden, uiteraard in eigen bedding en sporen!

Zoals u van ons gewoon bent zal ook hier alles zelfbouw worden. En uiteraard naar bestaande voorbeelden, weliswaar in een minder strikte volgorde. We bouwen dus huizen, magazijnen en fabrieken naar bestaande voorbeelden, maar brengen ze dan samen volgens onze beschikbare ruimtes en doelen.

De bouw van deze zeer grote modelbaan zal uiteraard vele jaren in beslag nemen, temeer omdat alles zelf gebouwd moet worden. Maar nu we zeker zijn van onze huisvesting, want de lokalen zijn eigendom van onze vereniging, kunnen we dergelijke grote projecten zonder bezwaar uitvoeren. Ook het steeds groeiend aantal leden (momenteel meer dan 125)  brengt een erg groot activiteitsgehalte mee. En daar zitten onze opleidingen en workshops voor veel tussen! Nieuwe (en bestaande leden) leren constant bij over hun hobby en de vele mogelijkheden.  Daarom wordt er zo veel en zo snel gebouwd bij onze vereniging msc HET SPOOR !!