Braives

Naam van de baan: BRAIVES
Onderwerp: Een klein stations langsheen lijn 127.
Schaal: H0 - 1/87
Tijdperk: III
Besturing: Digitale sturing

Hoe een bezoek van een van onze leden uitgroeide tot een nieuwe modelbaan!  

Een bezoek aan een kleine tentoonstelling over de Lijn 127, Landen-Statte, bracht de nodige inspiratie tot het bouwen van een nieuwe modelbaan. Het station van Braives, gelegen op deze lijn 127, een tiental kilometers over de taalgrens, waar het station momenteel dienst doet als bibliotheek en lokaal ontmoetingscafé. Een nieuwe Werkgroep zette zich aan het werk. De nodige bezoeken aan de omgeving, gesprekken met de lokale bewoners, foto's, opmetingen, geschiedkundige gegevens, het werd allemaal grondig doorgenomen. En met deze gegevens startten we met de bouw van een nieuwe expo-baan.

http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,28402.0.html

Anno 2022:  BRAIVES komt in de afwerkfase.  Alle sporen zijn gelegd, uitgetest en gebalasteerd. De gebouwen zijn klaar.  Veel gebouwen zijn er niet op BRAIVES, want aangezien we alles zelf bouwen, en dan ook volgens de werkelijk bestaande situatie (in die tijdsperiode dat de baan wordt uitgebeeld) zijn er maar een vijftal gebouwen op de baan, grote gebouwen wel te verstaan. Nog wel enkele schuilhuisjes en koterijen her en der.

Braives - station

De gebouwen zijn allemaal gebouwd na opmetingen ter plaatse, van wat nog beschikbaar was. De grote suikerfabriek en de twee gebouwen naast de overweg werden op de "klassieke" manier gebouwd, en voor ons is dat in polystyreen en forex. Zo ook voor het gebouw helemaal links naast het viaduct. Het station werd uitgetekend in Fusion360 en met de laser uitgesneden en gegraveerd. Daarna volgt de montage, en niet onbelangrijk: het schilderwerk en het vervuilen, of beter gezegd verweren, om de realiteit zo goed mogelijk te benaderen.

Ook de kleinere details, zoals telegraafpalen, omheiningen, kasseien, overweg (rolbareel) werden door middel van lasersnijden en 3D printing getekend en geproduceerd.

Als achtergrond hebben wij een al eerder recept gebruikt in onze vereniging.  Met een professionele drone gaan we ter plaatse de lucht in, er worden honderden foto's en filmpjes gemaakt vanuit verschillende hoeken en hoogtes. Terug "thuis" worden de beste beelden gesorteerd op kwaliteit en bruikbaarheid voor onze modulebaan. Dan wordt het nog zoeken naar de juist "hoogte" van de horizon, storende elementen zoals hoogspanningsmasten en moderne windmolens worden vakkundig verwijderd of aangepast, en het resultaat is een modelbaan waarop niet enkel de gebouwen en de omgeving naar werkelijkheid werd nagebouwd, maar ook de achtergrond!  Dit geeft een zeer speciaal en realistisch effect.  Deze techniek is inmiddels toegepast op onze laatste modelbanen (Chateau Migraine, Sint-Gillis-Waas, Spoor 1 baan, UCDPW Spoor 0 baan) en in al onze volgende en nieuwe projecten. 

Ook een deel van het rollend materieel werd volledig zelf gebouwd, gewoon omdat de bestaande wagons (suiker-silo wagens) niet te koop zijn in model.  Nu wel dus, maar alleen bij msc HET SPOOR!

Inmiddels heeft BRAIVES zijn debuut gemaakt op onze MOBEXPO 2023 tentoonstelling, en is inmiddels geboekt op vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Wie nieuwsgierig is zal al een kijkje kunnen komen nemen op onze volgende Club Tentoonstelling op 9 en 10 september 2023.

BRAIVES is ondertussen ook al in verschillende vaktijdschriften verschenen. 

Alweer een mooi pareltje van onze modelbouw bij msc HET SPOOR vzw!

Enkele mooie youtube filmpjes:  Braives

 

 

 

 

Klik op onderstaande foto('s) om de fotogalerij te openen.

Indien u deze baan graag wenst uit te nodigen kan u hieronder het contactformulier invullen.

 

Gegevens

Bericht

Anti-robot verificatie

* verplichte velden