MHR / Expobaan - Braives

Naam van de baan: MHR / EXPOBAAN - BRAIVES
Onderwerp: Een klein stations langsheen lijn 127.
Schaal: H0 - 1/87
Tijdperk: III
Besturing: Digitale sturing

MHR is wat ons betreft een succes!  zo'n groot succes dat we een nieuwe baan wilden bouwen.  Maar waarom ook geen baan dat we als expobaan kunnen gebruiken.   De eerste oproep voor de werkgroep kwam er.  Ideeën werden aangereikt en uiteindelijk werd er één goed gekeurd.  Een klein station langsheen lijn 127.

Ondertussen is de naam bekend.  We gaan voor het station van Braives!  We zijn gestart met de houtbouw.

http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,28402.0.html

Wij hopen dat u net zoveel plezier beleeft aan het volgen van dit project,  dan wij aan het bouwen.

Anno 2022:  BRAIVES komt in de afwerkfase.  Alle sporen zijn gelegd, uitgetest en gebalasteerd. De gebouwen zijn klaar.  Veel gebouwen zijn er niet op BRAIVES, want aangezien we alles zelf bouwen, en dan ook volgens de werkelijk bestaande situatie (in die tijdsperiode dat de baan wordt uitgebeeld) zijn er maar een vijftal gebouwen op de baan, grote gebouwen wel te verstaan. Nog wel enkele schuilhuisjes en koterijen her en der.

Braives - station

De gebouwen zijn allemaal gebouwd na opmetingen ter plaatse, van wat nog beschikbaar was. De grote suikerfabriek en de twee gebouwen naast de overweg werden op de "klassieke" manier gebouwd, en voor ons is dat in polystyreen en forex. Zo ook voor het gebouw helemaal links naast het viaduct. Het station werd uitgetekend in Fusion360 en met de laser uitgesneden. daarna volgt de montage, en niet onbelangrijk: het schilderwerk en het vervuilen, of beter gezegd verweren, om de realiteit zo goed mogelijk te benaderen.

Ook de kleinere details, zoals telegraafpalen, omheiningen, kasseien, overweg (rolbareel) werden door middel van lasersnijden en 3D printing getekend en geproduceerd.

Als achtergrond hebben wij een al eerder recept gebruikt in onze vereniging.  Met een professionele drone gaan we ter plaatse de lucht in, er worden honderden foto's en filmpjes gemaakt vanuit verschillende hoeken en hoogtes. Terug "thuis" worden de beste beelden gesorteerd op kwaliteit en bruikbaarheid voor onze modulebaan. Dan wordt het nog zoeken naar de juist "hoogte" van de horizon, storende elementen worden vakkundig verwijderd of aangepast, en het resultaat is een modelbaan waarop niet enkel de gebouwen en de omgeving naar werkelijkheid werd nagebouwd, maar ook de achtergrond!  Dit geeft een zeer speciaal en realistisch effect.  Deze techniek is inmiddels toegepast op onze laatste modelbanen (Chateau Migraine, Sint-Gillis-Waas, Spoor 1 baan, Spoor 0 baan) en in al onze volgende en nieuwe projecten. 

Ook een deel van het rollend materieel werd volledig zelf gebouwd, gewoon omdat de bestaande wagons (suiker-silo wagens) niet bestaan in model.  Nu wel dus, maar alleen bij msc HET SPOOR!

Als onze planning klopt, en er niet teveel Corona meer terugkomt, zal BRAIVES zijn debuut maken op onze volgende MOBEXPO tentoonstelling.

Wie nieuwsgierig is zal al een kijkje kunnen komen nemen op onze volgende Club Tentoonstelling op 10 en 11 september 2022.

Ook op de volgende bijeenkomst van onze vrienden van "Het Locje" met hun Modul-H0-Rail project zal BRAIVES weer te zien zijn! msc HET SPOOR vzw is vanaf het eerste evenement van Modul-H0-Rail aanwezig, en het blijft een leuke, leerrijke en aangename bijeenkomst. Wij blijven van de partij!

 

 

Klik op onderstaande foto('s) om de fotogalerij te openen.

Indien u deze baan graag wenst uit te nodigen kan u hieronder het contactformulier invullen.

 

Gegevens

Bericht

Anti-robot verificatie

* verplichte velden