Union Chocolatiere du Pays de Waes

Naam van de baan: UNION CHOCOLATIERE DU PAYS DE WAES
Onderwerp: Industrieaansluiting
Schaal: 0 - 1/43,5
Tijdperk: III
Besturing: Lenz, Digitaal, 2 rail

Korte beschrijving:
Een weinig gebruikt nevenlijntje geeft aansluiting op een beperkt rangeerterrein van enkele fabriekjes, waaronder een Chocolade fabriek. Enkele rare diesellokjes rangeren de wagons van de hoofdlijn naar de respectievelijke fabriekjes.
Een railbusje komt enkele malen per dag langs om het kleine dorpje te bedienen en de werknemers van de fabriekjes van en naar het werk te brengen.
Het beperkt sporenplan maakt toch een boeiend spoorverkeer mogelijk.
De nadruk van deze kleine baan moet voornamelijk liggen in de afwerking en de sfeer die de baan moet uitstralen.
Momenteel worden de modulebakken gemaakt en op poten gezet. De baan staat onder een hoek van 22,5° wat een apart zichtveld oplevert voor de bezoeker en de bedieners.
 
Stand van zaken:
De modulebakken zijn gebouwd, de onderstellen staan gereed (schragen)
Planning van de werken voor 2015:

  • Bouwen van de modulebakken
  • Plaatsen van de modulebakken
  • leggen van sporen en wissels
  • testrijden en sporenverloop kontroleren en aanpassen
  • vastleggen van sporenverloop
  • uittekenen van straten, gebouwen en landschappen
  • leggen van elektrische bedrading

Wat vooraf ging:
Na de verhuis van onze club naar de Zamanstraat/Zwijgershoek werden onze plannen eindelijk realiteit, msc HET SPOOR vzw gaat een schaalvergroting doen ! Wij starten een project in schaal NUL !
Eén van de redenen van onze verhuis was dat door het steeds stijgend aantal leden onze vorige lokalen te klein werden, véél te klein, want verschillende leden lieten zich verleiden tot schaalvergroting. Zo waren er leden die een baan willen maken in de schalen NUL (1/45) en EEN (1/32). Inmiddels is de groep enthousiastelingen zodanig groot, dat de koe bij de horens werd gevat, en de werkgroep SPOOR NUL PROJECT onlangs bijeenkwam om het project effectief te starten en een onderwerp en tijdsperiode vast te leggen voor het nieuwe project.
Dat de deelnemers er al langer mee bezig waren blijkt uit het feit dat er zeer concreet en goed voorbereid werd vergaderd, en er al snel een unaniem akkoord kwam bij alle deelnemers aan dit project over het thema, de opzet, het tijdperk, enzomeer.
Het nieuwe SPOOR NUL PROJECT is van start !
Het uiteindelijke plan is een fictieve weergave van een weinig gebruikt nevenlijntje, waar een aftakking naar enkele lokale fabriekjes wordt bediend met enkele loks. Ons oog is gevallen op een chocoladefabriek in de jaren vijftig/zestig. En zo werd de "UNION CHOCOLATIERE DU PAYS DE WAES" geboren. Bedoeling is dat deze compacte NUL baan mobiel zal zijn, en dat er mee wordt deelgenomen aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De oppervlakte van de baan werd dan ook eerder beperkt gehouden. Ook de vorm springt er een beetje uit, in een hoek van 22,5° om het geheel wat "levendig" te houden.
Het is ons eerste project in schaal NUL. We leggen van begin af aan de lat hoog, en zoals we gewend zijn in onze vereniging, alles wordt weer zelfbouw ! Alleen dubbel zo groot als we gewoon waren, maar dat is voor ons weer een extra uitdaging. Dubbel zo groot, maar ook dubbel zo goed gedetailleerd !  Wij willen hier voornamelijk op scenery en sfeer bouwen, eerder dan op het rijden met lange treinen en grote slepen.
We hebben ons ook aangesloten bij het 0-forum, waar we de nodige informatie en ervaringen krijgen.
Na veel overleg werd een sporenplan goedgekeurd door de deelnemende bouwers, want hoewel we het eens zijn over het thema, de indeling van de baan, de totale grootte en breedte, moeten we nog wel de sporen en wissels zodanig inplanten, zodat alles toch mooi en realistisch oogt. Tijdens de Open Deur Dagen van 2015 waren we net klaar met het leggen van wissels en sporen, die tijdelijk werden vastgelegd. Gedurende dit weekend hebben we het sporenverloop kunnen testen, uittesten met de wagons, enzomeer. Het weekend leerde ons dat er enkele kleine aanpassingen nodig waren, en nu kunnen we starten met het definitief vastleggen van sporen en wissels.  Een andere groep ontfermt zich over de gebouwen en straten, de indeling van het diorama.
Er zijn al tal van foto’s verzameld over de gebouwen die we willen maken, de wagons die we nodig hebben, de logo’s, de opschriften, enzomeer. Een goede voorbereiding voor een hopelijk mooi resultaat !

Ongetwijfeld een bijzonder lekker onderwerp ! Blijf het volgen op onze website, dan kan je binnenkort duimen en vingers aflikken ! Om van te snoepen !!!! ....Lekkere chocolade !

Klik op onderstaande foto('s) om de fotogalerij te openen.

Indien u deze baan graag wenst uit te nodigen kan u hieronder het contactformulier invullen.

 

Gegevens

Bericht

Anti-robot verificatie

* verplichte velden