Tentoonstellingen

Hier vindt u aankomende activiteiten en korte verslagen van voorbije bezoeken, tentoonstellingen, ...

RAMMA - Sedan (FR) op 12 en 13 oktober 2019

Op 12 en 13 oktober 2019 nemen Chateau Migraine en Belgomine Traveaux deel aan Ramma te Sedan.

Nederlandse Smalspoordagen - Leiden (NL) op 28 en 29 september 2019

Op 28 en 29 september 2019 nemen Chateau Migraine en Boulliere deel aan de Nederlandse Smalspoordagen te Leiden.

  

 

TENTOONSTELLING zaterdag 14 en zondag 15  september 2019

Op 14 en 15 september 2019 is het weer zover, onze JAARLIJKSE TENTOONSTELLING, vergeet deze data zeker niet in je agenda te zetten! U kan er onze verschillende modelbanen komen bewonderen. Dé ideale uitsap met de kinderen. Je kan er telkens van 10u tot 18u terecht. Ingang lang Parking Zwijgershoek (Sint-Niklaas), naast het Stedelijk Museum, SteM. Tot dan!

 

 

Remise fest te Hochdorf op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019

Chateau Migraine trekt naar Zwitserland,  we zijn uitgenodigd voor het remise fest te hochdorf.

 

 

Modelbouwexpo in Sluiskil op zaterdag 7 september 2019

Boulliere gaat op expo in Sluiskil.

Trainsmania - Lille (FR) op 3, 4 en 5 mei 2019

Op 3, 4 en 5 mei 2019 neemt Chateau Migraine deel aan Trainsmania te Lille.

Het Lokje organiseert Modul-HO-Rail:

een evenement waarbij een groot aantal banen tot een modulair net samengesteld worden. Met daarbij de mogelijkheid om een grootse rijdag voor modeltreinen te houden. Eens de banen gekoppeld zijn, zal er gereden worden volgens
een dienstschema gestuurd door een heuse dispatch samen met meerdere blokposten die één of meer stations of stopplaatsen controleren. Daarnaast is er ook nog een vertegenwoordiging van een beperkt aantal professionele stands.
Het Modul-HO-Rail concept is uniek voor België. Het doel is om van Modul-HO-Rail een blijvend tweejaarlijks evenement te maken.

 

Mode meets modelbouw - 9 en 16 maart 2019 - shopping Promenade te Kapellen!

Chateau Migraine is ter plekke om onze hobby te vertegenwoordigen!

JUNGLINSTER Modellbau freunde (Lux) op 2 & 3 maart 2019

Op 2 & 3 maart 2019 neemt Chateau Migraine deel aan de expo in JUNGLINSTER.

   

Miniwheels - Lichtervelde -  24 februari 2019

Op 24 februari 2019 nam Tom De Decker deel aan Miniwheels met Boulliere.

 

RAIL 2019 - Houten (NL) op 22, 23 en 24 februari 2019

Op 22, 23 en 24 februari 2019 nemen Chateau Migraine, Luipegem en CFC (Guy Holbrecht) deel aan RAIL 2019 te Houten.

happy hour

foto's door onze huisfotograaf:  Bruno Marschang.

Nederlandse Modelspoordagen - Rijswijk (NL) op 12 en 13 januari 2019

Op 12 en 13 januari 2019 neemt Chateau Migraine deel aan de Nederlandse Modelspoordagen te Rijswijk.

Warley National Model Railway Exhibition - Birmingham (UK) op 23, 24 en 25 november 2018

Op 23, 24 en 25 november 2018 neemt Chateau Migraine deel aan Warely National Model Railway Exhibition te Birmingham.

Modelspoor Expo - Leuven (B) op 13 en 14 oktober 2018

Op 13 en 14 oktober 2018 neemt Chateau Migraine deel aan Modelspoor Expo te Leuven. Dit is de eerste maal dat Chateau Migraine zal tentoongesteld worden voor het grote publiek.
MSC Het Spoor zal zich ook inzetten voor de catering op dit evenement.

Nederlandse Smalspoordagen - Leiden (NL) op 29 en 30 september 2018

Op 29 en 30 september 2018 neemt Carriere du Canal (Geert Robberecht) deel aan de Nederlandse Smalspoordagen te Leiden.

TENTOONSTELLING zaterdag 8 en zondag 9 september 2018

Op 8 en 9 september is het weer zover, onze JAARLIJKSE TENTOONSTELLING, vergeet deze data zeker niet in je agenda te zetten! U kan er onze verschillende modelbanen komen bewonderen. Dé ideale uitsap met de kinderen. Je kan er telkens van 10u tot 18u terecht. Ingang lang Parking Zwijgershoek (Sint-Niklaas), naast het Stedelijk Museum, SteM. Tot dan!

TENTOONSTELLINGSWEEKEND IN ONS CLUBLOKAAL  zaterdag 9 en zondag 10 september 2017

Op 9 en 10 september 2017 vind onze jaarlijks tentoonstellingsweekend plaats.  Jaarlijks op het tweede weekend van september kan iedereen onze clublokalen bezoeken en de werken aan de verschillende banen komen bekijken.  De ingang van onze lokalen is te bereiken via Parking ZWIJGERSHOEK te Sint Niklaas. De parking is bereikbaar via Zamanstraat of Ankerstraat.  Parking is zaterdag te betalen, zondag gratis parkeren.

OPEN DEUR DAGEN IN ONS CLUBLOKAAL  zaterdag 10 en zondag 11 september 2016

Op 10 en 11 september 2016 vind onze jaarlijkse Open Deur Dag plaats.  Jaarlijks op het tweede weekend van september kan iedereen onze clublokalen bezoeken en de werken aan de verschillende banen komen bekijken.  De ingang van onze lokalen is te bereiken via Parking ZWIJGERSHOEK te Sint Niklaas. De parking is bereikbaar via Zamanstraat of Ankerstraat.  Parkeren zaterdag is te betalen, zondag gratis parkeren.  Zaterdag is parkeren onder de Grote Markt gratis. Het clublokaal is op 300 meter van de Grote Markt gelegen

Even de plas over naar de CHATHAM-show 2016

Naar jaarlijkse gewoonte, was het weer tijd om de boot te nemen richting the UK!   Een prachtige uitstap, telkens opnieuw!  Hoewel the chathamshow niet meer doorgaat in the Dockyards is dit nog steeds een van de charmanste expo's op het eiland.IMG_2533      

Bezoek aan Intermodellbau in Dortmund (Duitsland) op zaterdag 23 april 2016

Gisteren met 6 man (Erwin, Matti, Herwig, Frank, vreemde eend in de bijt Nic en mezelf) naar Intermodellbau in Dortmund geweest.
Zoals de naam weergeeft is deze tentoonstelling gebaseerd op het concept van onze 1ste ModelExpo: naast treinen ook boten, vliegtuigen en auto’s, al dan niet radio gestuurd.
Dit betekent dus een grote diversiteit aan bezoekers…
Met een voorintekenprijs van 12€ (normaal 14€) en een parkeer ticket van 5€ (tot 7€) uiteraard bij de “duurdere”, “verplichte” bezoeken op modelspoorgebied.

Traditioneel zijn hier niet de mooiste baantjes tentoon gesteld, doch de eerder (onder insiders weleens “bockwurst”banen genoemd) te zien (bewonderen is net iets teveel van het goede)…
Naast de Leuvense Spoor 1 vrienden (Holzplatz) en de onder MSA-vleugels bekende Cabusart 0-baan persoonlijk geen wereldschokkende banen gezien.
Bodum was het enige eruit springende betere diorama (maar wie heeft dat nu nog niet ergens al gezien?).

Naast de grote merken (ROCO, Fleischmann, Märklin) geven alle marktspelers present, al dan niet met “nieuwigheden”. Wat ons is opgevallen is een wel heel magere opkomst van klein serie fabrikanten (dit in tegenstelling met de Franse beurzen), enkele uitzonderingen te na niet gesproken., die we trouwens ook zowat op elke beurs terug zien…
Een bijzondere eer viel ons te beurt toen we aan de stand van Microrama werden opgemerkt (dankzij het dragen van onze Het Spoor truitjes) door de uitbater en prompt een kennismaking pakketje mee kregen van zijn Flexigras product.
Zal vermoedelijk worden uitgetest op een van onze in aanbouw zijnde baantjes…

Opgemerkt dient te worden dat de modellen uit gelaserde, dunne mutliplex wel heel mooie modellen op de markt brengen.
Ook viel het op dat een paar Poolse standhouders met opmerkelijke maquettes (waaronder prachtige bruggen – weliswaar zonder prijskaartje en wegens de taal niet te achterhalen prijs…) aan een Europese opmars bezig lijken te zijn.
En ja, ze mogen gezien worden!
Het enige Poolse baantje was dit keer van een iets mindere kwaliteit dan op OntraXs, hoewel het moet gezegd worden dat ze het gebruik van de modernste technieken (van Led’s voorziene auto’s, fietsers, bewegende personages, etc.) niet schuwen.

Op de ongeveer 8u tijd slaagden we erin om van 2 tot 5 hallen te bezoeken…

Het afsluitende etentje in Genk zorgde ervoor dat we allen rond middernacht de “heimat” weer met een voldaan gevoel konden vervoegen.

Volgende afspraak werd alvast gemaakt voor Chatham midden juni…

Bezoek aan ONTRAXS in Utrecht (Nederland) op zaterdag 12 maart 2016

Gezien we met z'n 5-en waten (we zagen ook nog een 3-tal clubleden die stiekem, bijna incognito ook naar hier waren afgereisd) bood Luc aan om met z'n grotere gezinswagen de trip heen en terug te verzorgen.

Wat een geslaagde symbiose tussen OntraXS en het Nederlands Spoorwegmuseum, dit in het prachtig gerestaureerde stationsgebouw annex tentoonstellingshal.
Gezien de bewaarde stukken Nederlandse Spoorweggeschiedenis ver genoeg uit elkaar staan opgesteld is er ruimschoots plaats om de verschillende stands en banen te huisvesten, zonder geweld aan te doen aan het tentoongestelde.
Best een aantal “aardige” baantjes gezien (een prachtig exemplaar van een groter Pools geheel) , waardoor de kwaliteit van de beurs best hoog mag genoemd worden.
Inspiratie voor een komende (club)activiteit deden we er eveneens op.

Ook de weergoden waren ons gunstig gezind, dus konden we achteraf nog eens rustig over de perrons sluieren, waarna we de dag afsloten bij Hetchi’s in Antwerpen.

Met de kans om in herhaling te vervallen: zij die er niet bij waren misten alweer een prachtige dag “spoorwegplezier en –geneugten!”.

Uitkijken naar de volgende activiteit…

Nacht van de Musea: Train World (zaterdag 5 maart 2016)

Gisteren, zaterdag 5 maart 2016, werd in het kader van “Nacht van de Musea” te Brussel bezoek gebracht aan Train World, gelegen naast het prachtig gerestaureerde station van Schaerbeek.
Oorspronkelijk ingeschreven met 5-en en uiteindelijk ter plaatse met 7 man verdeeld over 2 auto’s.
De groep “buitenbezoekers” groeit stilaan terug uit…
Afspraak omstreeks 20u ter plekke werden we er door de inzittenden van wagen 1 reeds opgewacht in het prachtige buffet, voor het aperitief.

Gezien de toestroom van een massa volk hielden we het bij 1 glaasje, waarna we aan de ontdekkingstocht begonnen.
Bleek dat er verschillende evenementen door mekaar plaatsvonden: in de grote hal een “geluidskunstenaar”, in het baanwachtershuisje Studio Brussel en bij het buitengaan een activiteit rond mindervalide kinderen en treinen.

Vertrokken met gemengde gevoelens (in de pers werd er immers verdeeld gereageerd op deze nieuwe tentoonstellingsruimte) kwamen we er vrij snel achter (en iedereen was het ermee eens) dat het opzet en de uitwerking ervan met vlag en wimpel geslaagd kan worden genoemd.
De architectuur van het gebouw en de interne plaats verdeling maken het geheel overzichtelijk en geven een geordende aanblik.
Alle ruimte wordt uitermate gunstig benut: van niveaus -1 tot en met niveau 2.
Zelfs een stuk gerenoveerde brug werd afgebroken en ter plaatse opnieuw opgesteld!

Enig minpunt: sommigen hadden zich na afloop verlekkerd op een pannenkoeksken of een “klein” ijsje, doch de keuken was reeds dicht omstreeks 23u45.
We sloten dan maar af met een drankje.

Zij die er niet bij waren of konden zijn: ongelijk hadden jullie!

Bezoek aan RAIL 2016 in Houten (Nederland) op zaterdag 20 februari 2016

Een jaarlijks weerkerend evenement, wat we graag bezoeken !

Bezoek aan RAIL EXPO te Parijs (Frankrijk) op zaterdag 28 november 2015

Een zeer leuke bijeenkomst, waar vele Franse kleinseriefabrikanten hun waren aanprijzen. Leuke baantjes, leuke sfeer.

Bezoek aan de 0-FORUM bijeenkomst te Hofstade op 14 en 15 november 2015

Verschillende van onze 0-spoorders zijn ook lid van het 0-Forum. Deze bijeenkomst in Hofstade is steeds een leuke en gezellige bijeenkomst.  Een goed gesprek tussen hobby-genoten, leuke standjes en demo's, enkele leuke baantjes staan garant voor een hele middag modelspoorplezier!  Niet te missen!

Bezoek aan Vrienden van 1 op 32 te Schiphol (Nederland) op zaterdag 31 oktober 2015

Op zaterdag 31 oktober 2015 brachten we een beozek aan de Vrienden van 1 op 32 te Schiphol (Nederland) waar we zeer hartelijk ontvangen zijn. De baan met 1500m spoor (!) laat toe om met mooie slepen te rijden en was op zijn minst indrukwekkend te noemen!

Bezoek aan EXPO NARROW GAUGE te Swanley (Groot-Brittannië) op zaterdag 31 oktober 2015

Dit zal ons eerste bezoek zijn aan deze smalspoortentoonstelling in Swanley.  Na een leuke boottocht, incluis English breakfast, een klein uurtje rijden naar Swanley. In het sportcomplex van het dorp stelde de Narrow Gauge zijn tentoonstelling voor. Dus uitsluitend smalspoor, maar in alle schalen. Leuke kleinseriefabrikanten, handelaars en mooie modelbaantjes. Allemaal kleine modelbanen, maar mooi en gedetailleerd. Helaas zolas vele Engelse banen met te lage achtergrond en slechte of geen verlichting ! Spijtig, want zo gaan veel mooie details verloren.  Kort na de middag hadden we het gezien, en zijn we dan op aanraden van een van onze leden naar Tenterden en Rolvenden gereden naar de Kent en East Sussex Railway. Hij wist daar nog een werkplaats waar zo nu en dan aan echte stoomlokomotieven word gewerkt. Daar aangekomen bleek er héél wat activiteit te zijn ! Een aantal locs onder stoom, die volop werden gepoetst en gereedgemaakt voor vertrek. Die avond was er in het Town Station van Tenterden een Haloween rit met Pulman rijtuigen !  In de werkplaats werden we persoonlijk rondgeleid langs alle locs dei klarrstonden, een enorme stoomkraan, vele locs in opbouw en onderhoud ... fantastisch !  Daarna gingen we naar Tenterden Town Station, waar we werden ontvangen door wat heksen en zombies. Kortom, een bijzonder leuke dag gehad!

locs onder stoom

ONTMOETINGSDAG SPOOR 1 (zaterdag 17 oktober 2015)

Op zaterdag 17 oktober 2015 (van 10u t.e.m. 18u) wordt er een Spoor 1 ontmoetingsdag georganiseerd in de lokalen van MSC Het Spoor. Toegang is gratis via Zwijgershoek.
website: www.spoor1.be

Bezoek aan RAMMA in Sedan (Frankrijk) op zondag 11 oktober 2015

Na verschillende deelnames met onze modulebanen, gaan we deze keer "als bezoeker" naar Sedan.  Een bijzonder leuke tentoonstelling over zowat alle modelbouw, dus niet enkel treinen, maar ook militaria, auto's, boten, vliegtuigen, en veel meer !  Meer dan de moeite waard.

Het bezoek aan RAMMA 2015 in Sedan zit er, helaas, weeral op !  Het was weer een bijzonder boeiende en leerrijke uitstap. Prachtige modelbanen, vooral "kleine" banen, maar dan wel in allerhande schalen, en vooral de 0-schaal was zeer goed vertegenwoordigd.  Een vermoeiende en boeiende dag. Veel foto's gemaakt, veel inspiratie opgedaan, en leuke items gekocht.  De ideale plaats om de nodige aankopen te doen voor ons nieuwe projectje Rue Efeiffe !  Hier enkele sfeermakertjes.

Meer informatie vindt u weldra hier.